Nove klupe na Kleku
Kamera sa Kleka:
https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/ogulin-klek-planina-okretna-panoramska-hd-kamera?fbclid=IwAR1jFnFV4Le_icxNIMcO27td8prpU8KSw5Hty14spHrZYLDNs-FOsPvttCEe-mail: hpd.klek@hps.hr


DRAGI PLANINARI na ┼żalost moramo odgoditi izlet na Po┼ítak koji smo planirali ovu nedjelju.

Zbog nepovoljne epidemiolo┼íke situacije i u razgovoru sa Sto┼żerom civilne za┼ítite Grada Ogulina zaklju─Źili smo da je najbolje odgoditi ovaj izlet do daljnjega.

HPD ÔÇ×Klek" OgulinHPD Klek organizira izlet na  Po┼ítak (Ke─Źina kosa) ÔÇô Ju┼żni Velebit (1425 m)

8. studeni 2020. (nedjelja)

 

Uspon na Po┼ítak je ugodan i ujedna─Źen i kre─çe od ┼żeljezni─Źke stanice Zrmanja kod Otri─ça i traje oko 2 sata i 30 minuta.

Svakako bi nakon planinarenja posjetili izvor rijeke Zrmanje.

 

Polazak je u 6:00 sati sa autobusnog kolodvora u Ogulinu.

Najkasnije se treba prijaviti do ─Źetvrtka 5. studenog, 

kod Damjana Koli─ça na broj 099/271-1899.

Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih ─Źlanova, biti ─çe oko 100 kuna.

Svi prijavljeni na izlet moraju obavezno sa sobom u autobusu imati zaštitnu masku.
Na ┼żalost dvodnevni izlet Via Dinaricu odga─Ĺamo zbog lo┼íeg vremena u nedjelju. Izlet prebacujemo za idu─çi vikend 17. i 18. listopada.

HPD Klek organizira izlet stazom Via Dinarica od Modru┼ía do Kama─Źnika
17. i 18. listopada 2020.

Izlet je dvodnevni i staza je duga─Źka oko 50 kilometara. Polazak je u subotu u 7 sati sa autobusnog kolodvora, ovisno o broju prijavljenih planinara u planu je sa autobusom ili autima dovesti se do Modru┼ía. Subotu na nedjelju no─çenje je u domu na Kleku ili u ┼íatorima ispred doma. Planinari koje ne mogu i─çi u subotu mogu nam se pridru┼żiti u nedjelju. U nedjelju je polazak od doma u 7 sati prema Kama─Źniku. Povratak u Ogulin planiran je sa vlakom iz Vrbovskog u popodnevnim satima.

Najkasnije se treba prijaviti do petka 16. listopada, kod Damjana Koli─ça na broj 099/271-1899.HPD Klek poziva vas na redovnu Izbornu Skup┼ítinu, koja ─çe se odr┼żati 2. 10. (petak) u 20 sati.Izlet na Sis - Cres odga─Ĺa se za idu─çu nedjelju 4. 10. zbog vremena.

HPD Klek organizira izlet na Sis (639 m) - Cres
4. listopada 2020. (nedjelja)

HPD  Klek organizira izlet na otok Cres i uspon na vr┼íak Sis (639 m) koji se  nalazi na hrptu otoka Cresa. Staza je lagana, a uspon traje oko 45  minuta. U planu je posjet centru za Bjeloglave supove u Belom i gradu  Cresu.
Polazak je u 6:00 sati sa autobusnog kolodvora u Ogulinu.
Najkasnije se treba prijaviti do ─Źetvrtka 1. listopada, kod Damjana Koli─ça na broj 099/271-1899.
Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih ─Źlanova, biti ─çe oko 150 kuna.

Svi prijavljeni na izlet moraju obavezno sa sobom u autobusu imati zaštitnu masku.


Plan de┼żurstva u domu na Kleku:

 • 19. i 20. 9. - Vlado Su┼íanj
 • 26. i 27. .9 - ┼Żeljko Magdi─ç
 • 3. i 4. 10 - Vinko Sabljak
 • 10. i 11. 10. - Damjan Koli─ç
 • 17. i 18. 10. - Ivan Petru┼íi─ç
 • 24. i 25. 10. - Zdenko Trnini─ç
 • 31. 10 i 1. 11. - Vinko Sabljak
 • 7. i 8. 11. - Damir Ko┼íenski
 • 14. i 15. 11. - Franjo Petru┼íi─ç
 • 21. i 22. 11. - Danijel Domitrovi─ç
 • 28. i 29. 11. - Davorin Turkovi─ç

Napomena: u narednom periodu u planinarskom domu nema spavanja.


HPD Klek organizira izlet na Sis (639 m) - Cres
27. rujna 2020. (nedjelja)
 
HPD Klek organizira izlet na otok Cres i uspon na vršak Sis (639 m) koji se nalazi na hrptu otoka Cresa. Staza je lagana, a uspon traje oko 45 minuta. U planu je posjet centru za Bjeloglave supove u Belom i gradu Cresu.

Polazak je u 6:00 sati sa autobusnog kolodvora u Ogulinu.
Najkasnije se treba prijaviti do ─Źetvrtka 24. rujna, 
kod Damjana Koli─ça na broj 099/271-1899.
Cijena izleta ovisi o broju prijavljenih ─Źlanova, biti ─çe oko 150 kuna.
Svi prijavljeni na izlet moraju obavezno sa sobom u autobusu imati zaštitnu masku.
Plan izleta za 2020. godinu


 • 26. 1. ÔÇô Vinica ÔÇô Martin┼í─çak
 • 23. 2. ÔÇô Metlarska zabava ÔÇô ─îazma
 • 15. 3. ÔÇô Sis ÔÇô Cers (posjet gradu Cresu i Belom)
 • 19. 4. ÔÇô Omi┼íka Dinara
 • 17. 5. ÔÇô Golubi─ç, veliki Kozjak, Ze─Źjak ÔÇô sa velikog Lubenovca
 • 7. 6. ÔÇô Dan Hrvatskih planinara ÔÇô U─Źka
 • 4 i 5. 7. ÔÇô Kamni┼íke Alpe
 • 23. 8. ili 30. 8. ÔÇô Po┼ítak ÔÇô Ju┼żni Velebit
 • 20. 9. ÔÇô Nanos ÔÇô Slovenija i posjet Postojnskoj jami
 • 3. i 4. 10. ÔÇô Via Dinarica ÔÇô Kama─Źnik ÔÇô Modru┼í
 • 25. 10. ÔÇô Bregovo polje ÔÇô Nova Gradi┼íka
 • 15. 11. ÔÇô Pag ÔÇô muzej soli
 • 20. 12. ÔÇô Pohod na Hahli─ç

NAPOMENA: Na temelju dobrih ideja mogu─çe su izmjene plana kao i dopune.
HPD Klek Ogulin na ponos svima

 
Hrvatsko planinarsko dru´┐Żtvo Klek Ogulin odr´┐Żalo je svoju Izbornu skup´┐Żtinu na kojoj je nazo´┐Żilo gotovo 90% ´┐Żlanova. Tako velik odaziv ´┐Żlanova mo´┐Że biti potvrda dobrom radu dosada´┐Żnjeg predsjednika Franje Petru´┐Żi´┐Ża koji je izabran za predsjednika i u narednom razdoblju.
Nakon slu´┐Żbenog dijela Skup´┐Żtine u kome su ´┐Żlanovi upoznati s dosada´┐Żnjim radom Dru´┐Żtva te planovima za 2016.godinu, izabran je novi Izvr´┐Żni odbor, blagajnik, tajnik i ostale funkcije ovog, malog ali vrijednog Dru´┐Żtva. 
Izbornoj Skup´┐Żtini nazo´┐Żio je i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak koji nas je podsjetio na va´┐Żnost HPD Klek Ogulin.

U ime Grada Ogulina, prisutnim ´┐Żlanovima i gostima obratio se gradona´┐Żelnik Jure Turkovi´┐Ż koji je tako´┐Żer istakao da moramo biti ponosni na na´┐Żu kolijevku hrvatskog planinarstva.

Najavio je gradona´┐Żelnik i jedan novi projekt.
Ovom prigodom dodijeljena su priznanja za izniman doprinos u razvoju planinarstva, a dobili su ih: Milan Turkovi´┐Ż, ´┐Żeljko Magdi´┐Ż, Ivan Petru´┐Żi´┐Ż, Damir Ko´┐Żenski, Milan ´┐Żlimen, Ivica Capan i Renata Meja´┐Żi´┐Ż. Priznanje sa bron´┐Żanim ili srebrnim zna´┐Żkama primili su Iva Magdi´┐Ż, Zvonko Ranogajec, Alen Kurelac, Bo´┐Żidar Sabljak, Zlatko Boban, Nagib Ga´┐Żi, Hrvoje Jerak i Damjan Koli´┐Ż, dok su zlatne zna´┐Żke dobili Ivan Fumi´┐Ż i Josip ´┐Żpehar. 
Plaketu Saveza kao najvi´┐Że mogu´┐Że priznanje, dobio je predsjednik HPD Klek Ogulin, Franjo Petru´┐Żi´┐Ż.
 

 HPD Klek Ogulin najbolji doma´┐Żin u Hrvatskoj
 
U Hrvatskom planinarskom savezu 21. prosinca odr´┐Żana je sve´┐Żana Novogodi´┐Żnja sjednica. Tom prilikom podneseno je izvje´┐Ż´┐Że o radu u 2015. godini, prikazana projekcija o radu s djecom i mladima u HPS-u te su uru´┐Żene godi´┐Żnje nagrade najboljim udrugama, akcijama i pojedincima u trinaest kategorija.
Jedna od kategorija bila je i ´┐ŻNajbolji doma´┐Żin/domar planinarske ku´┐Że" u kojoj je nagradu zaslu´┐Żilo Hrvatsko planinarsko dru´┐Żtvo Klek Ogulin. Njihovi de´┐Żurni ´┐Żlanovi u planinarskom domu na na´┐Żem Kleku, brinu da dom koji je udaljen od prometnica, a jedan od rijetkih do kojeg se ne mo´┐Że pri´┐Żi automobilom, bude redovito otvoren, opskrbljen, pristupa´┐Żan i primjereno uredan. Ovo im nije prvo priznanje, ve´┐Ż jedno u nizu koje dokazuje da se trud i rad svih ´┐Żlanova HPD Klek Ogulin, itekako isplate.
 
 


Godi´┐Żnje nagrade IO HPS-a
22.12.2015.

 

U sjedi´┐Żtu HPS-a 21. prosinca odr´┐Żana je sve´┐Żana Novogodi´┐Żnja sjednica HPS-a. Tom prilikom podneseno je izvje´┐Ż´┐Że o radu u 2015. godini, prikazana projekcija o radu s djecom i mladima u HPS-u te su uru´┐Żene godi´┐Żnje nagrade najboljim udrugama, akcijama i pojedincima u HPS-u u trinaest kategorija.
 
 
Najbolja planinarska udruga:

Planinarsko dru´┐Żtvo Opatija - osim proslave 50. obljetnice doma na Poklonu, dovr´┐Żilo je njegovo ure´┐Żenje, ulo´┐Żilo sredstva za postizanje minimalno-tehni´┐Żkih uvjeta za poslovanje tog objekta, skrbilo o Opatijskoj planinarskoj obilaznici, imalo primjerenu suradnju s gradom i turisti´┐Żkom zajednicom grada Opatije, parkom prirode U´┐Żka, a radilo je na promociji planinarstva u gradu i okolici te razvijalo suradnju sa slovenskim planinarima.
 
 
Najbolji dru´┐Żtveni rad u planinarskoj udruzi:

Nenad Jovi´┐Ż - kao predsjednik SPK ´┐ŻDurango", Zagreb, osim uspje´┐Żnog rada u svojoj udruzi, anga´┐Żirao se na ´┐Żkolovanju u sportskom penjanju, alpinizmu i vodi´┐Żkoj djelatnosti te uzorno organizirao tri Prvenstva Hrvatske u sportskom penjanju.
 
 
Najbolji organizirana akcija:

Dani hrvatskih planinara ´┐Ż HPD ´┐ŻMosor".  Na toj akciji, Mosorom je nekoliko dana planinarilo vi´┐Że od 700 sudionika iz 62 planinarske udruge iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a taj je skup nakon vi´┐Że desetlje´┐Ża odr´┐Żan na mjestu do kojeg nije mogu´┐Że do´┐Żi vozilima ´┐Żto je organizatoru stvorilo slo´┐Żene logisti´┐Żke pote´┐Żko´┐Że koje su prevladali na najbolji mogu´┐Żi na´┐Żin.
Pohod Tragom prvog izleta HPD-a ´┐Ż HPD ´┐ŻJapeti´┐Ż".  Tom primjereno organiziranom akcijom, ali i ostalim sadr´┐Żajima u Samoborskom gorju zaklju´┐Żeno je obilje´┐Żavanje 140 godina hrvatskog planinarstva. Sudjelovalo je vi´┐Że od 1.000 planinara iz 89 dru´┐Żtava iz HPS-a i tri iz Slovenije, a podijeljeno je 511 prigodnih zna´┐Żaka tog pohoda.
 
 
Najbolji du´┐Żnosnik:

Neda Turina, ´┐Żlanica i predsjednica Nadzornog odbora - koja je savjesno i odgovorno, ne izostaju´┐Żi s nijednog sastanka ostalih tijela Saveza u 2015. godina dala svoj puni doprinos u pra´┐Żenju provedbe odluka i zakonitosti u radu i poslovanju HPS-a.
 
 
Najve´┐Żi planinarski uspjeh:

Uspon ´┐Żlanova ´┐ŻHPD ´┐Żeljezni´┐Żar", Zagreb na Ojos del Salado, najvi´┐Żi svjetski vulkan i najvi´┐Żi vrh ´┐Żilea. Osim ´┐Żto su izveli zahtjevan planinarski uspon, iako je ve´┐Żina ´┐Żlanova ve´┐Ż zrelije ´┐Żivotne dobi, planinarski boravak u ´┐Żileu iskoristili su za promociju Hrvatske i hrvatskog planinarstva u toj dalekoj zemlji, a ujedno su predavanjima i medijskom promocijom u Hrvatskoj predstavili zanimljive ´┐Żileanske planine.

Najbolji rad s mladima:

Rije´┐Żki planinarski savez. Tijekom godine uspje´┐Żno su organizirali planinarski rad s djecom u dje´┐Żjim vrti´┐Żima i ´┐Żkolama te kroz anga´┐Żman i suradnju vi´┐Że rije´┐Żkih planinarskih dru´┐Żtava s Gradom Rijekom. U sklopu projekta ´┐ŻRijeka ´┐Ż zdravi grad" izdan je mali prate´┐Żi dnevnik za Malu planinarsku ´┐Żkolu i provedeno nekoliko takvih ´┐Żkola za djecu iz vrti´┐Ża i osnovnih ´┐Żkola.
HPD ´┐ŻMIV", Vara´┐Żdin. U svrhu poticanja broja mla´┐Żih ´┐Żlanova, aktivirali su svoje sekcije sa izletni´┐Żkim, alpinisti´┐Żkim, slobodno penja´┐Żkim i orijentacijskim programom u jednoj osnovnoj ´┐Żkoli, a u drugoj organiziraju planinarske ´┐Żkole za podmladak te su u njoj osnovali sekciju ´┐Ż´┐Żevo" koja poti´┐Że u´┐Żenike, roditelje i nastavnike za odlazak u planine.
 
 
Najve´┐Żi doprinos planinarskoj publicistici:

´┐Żor´┐Że Bali´┐Ż, autor knjige ´┐ŻJankovac ´┐Ż planinarska pri´┐Ża".  Knjiga na slikovit i moderan na´┐Żin predstavlja zanimljivu povijesti Jankovca, a nastala je nakon velikog truda autora u prikupljanju i obradi povijesne gra´┐Że.

HPD ´┐Ż´┐Żeljezni´┐Żar", nakladnik knjige ´┐ŻHej lop Gojzeki"  koja je kroz 25 zanimljivih poglavlja raznih autora zabilje´┐Żila uspomene te vesele planinarske skupine djece i mladih, ina´┐Że i najbrojnije u Hrvatskoj.
 
 
Najbolja web stranica:

www.hpd-sisak.hr za kvalitetno ure´┐Żene osnovne stranice od upoznavanja s planinarskim dru´┐Żtvom, obja´┐Żnjenjem za´┐Żto je lijepo planinariti i kako se postaje ´┐Żlanom, od plana i pravilnika o organizaciji izleta do izvje´┐Ż´┐Ża s njih, opisa planinarskog objekta i ostalih a´┐Żuriranih sadr´┐Żaja.
 
 
Najbolji planinarski objekt:

Planinarsko skloni´┐Żte ´┐Żdrilo (PD Panj, Zagreb). U 2015. godini novo otvoreno skloni´┐Żte postalo je jo´┐Ż tijekom izgradnje i ure´┐Żenja uzor dobro smje´┐Żtenog, urednog i funkcionalnog objekta - kako u planinarskoj javnosti, tako i u stru´┐Żnoj javnosti arhitekata.
 
 
Najbolji upravlja´┐Ż planinarske ku´┐Że:

HPD Kapela, Zagreb. U 2015. godini, osim s dva objekta u Gorskom Kotaru kojima upravlja u suradnji s drugim dru´┐Żtvima, uspje´┐Żno je skrbilo i o planinarskoj ku´┐Żi ´┐ŻDragutin Hirtz" i skloni´┐Żtem ´┐ŻMiroslav Hirtz" na Bijelim stijenama, ´┐Żto predstavlja poseban izazov zbog udaljenosti od prometnice i ote´┐Żane opskrbe te zbog posebnih uvjeta za´┐Żtite u strogo za´┐Żti´┐Żenom podru´┐Żju.
 
 
      Najbolji doma´┐Żin/domar planinarske ku´┐Że:

HPD Klek, Ogulin.  De´┐Żurni ´┐Żlanovitog planinarskog dru´┐Żtva u planinarskom domu na Kleku, brinu se da dom koji je udaljen od prometnica bude redovito otvoren, opskrbljen, pristupa´┐Żan i primjereno uredan.
 
 
Najbolji vanjski suradnik:

Vije´┐Że slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. Ve´┐Ż vi´┐Że godina u prostorijama Kulturnog prosvjetnog dru´┐Żtva Slovenski dom u Zagrebu odr´┐Żavaju se najatraktivna planinarska predavanja u Hrvatskoj, koja su intenzivirana posebice u 2015. godini kada je uz vi´┐Żetjedni postav izlo´┐Żbe ´┐ŻZajedno u planinama/Skupaj v gorah" gostovalo nekoliko slovenskih i hrvatskih predava´┐Ża.
 
 
Posebno priznanje:

Arhitekt i planinar Ivan Jureti´┐Ż zbog ukupnog anga´┐Żmana u svim poslovima od idejnog projekta, odabira lokacije, obrade gra´┐Żevinskog materijala pa do rada na samom postavljanju skloni´┐Żta ´┐Żdrilo.

Zoran Mati´┐Ż, pilot i vlasnik tvrtke ´┐ŻEudora let d.o.o." zbog izuzetnog zalaganja u slo´┐Żenih 17 naleta helikopterom prilikom transporta gra´┐Żevinskog materijala za skloni´┐Żte ´┐Żdrilo.